tisdag 22 januari 2013

Nya turer förlöjligar den otidsenliga tv-licensen



Den konstiga, otidsenliga och i många avseenden löjeväckande finansieringen av public service i Sverige gick idag in i ett nytt skede. Eva Hamilton , vd för Sveriges Television, SVT, och Radiotjänst i Kiruna påminner om att man minsann har laglig rätt att ta ut licensavgifter av alla som saknar tv och därmed licensen, men som tittar på tv via datorn, paddan eller mobilen. Frågan aktualiseras av att SVT snart tänker lägga ut alla sändningar via webben.
SVT:s beslut om webbsändningarna om sändningar via internet är naturligtvis mycket bra, en klok anpassning till de nya tekniska möjligheterna. En riktigt bra vidareutveckling av SVT Play, en väldigt värdefull möjlighet för medborgarna att ta del av public service när de vill och var de vill.
Det kloka beslutets konsekvenser för tillämpningen av licenssystemet är däremot pinsamt för dess tillskyndare, däribland Radiotjänst, SVT och idag speciellt dess talesman Eva Hamilton. När skall förnuftet segra, när skall det hopplöst omoderna licenssystemet avskaffas?
Nu verkar det ha gått så långt att inte ens licenssystemets egna tillskyndare vågar utmana opinionen genom att utnyttja systemets möjligheter fullt ut; varken Hamilton eller licensindrivaren Radiotjänst tycker att man nu bör jaga människor med läsplattor, datorer eller mobiler för att få in licenser trots att de faktiskt har laglig möjlighet till detta. Bra, i och för sig, men ett något förvånande beslut i byråkraternas annars ganska stelbenta värld.
Försvararna av gällande ordning talar gärna om att licenssystemet i nuvarande tappning gjorts teknikoberoende. Det tycker jag inte är en korrekt beskrivning eftersom man, till och från, både regelmässigt och i praktisk tillämpning diskuterar om licensen ska tas ut då sändningarna kan nå både datorer och telefoner. Eller, som nu, att man av skilda skäl inte tänker göra det; tillämpningen präglas plötsligt av nyckfullhet, inte precision och förutsägbarhet som är ett krav då det gäller lagstiftning.
Nej, den enda kloka teknikoberoende finansieringsmodellen för Sveriges viktiga verksamhet inom SVT, Sveriges Radio, SR, och Utbildningsradion, UR,  är ge dessa mediebolag pengarna via skattsedeln. Helst inbakat i skatteuttaget eller, som diskuterats, en kompromiss med en särskild avgift, ungefär som den nuvarande begravningsavgiften. Då kommer det in mer pengar till verksamheten, dels för att Radiotjänst i Kiruna kan läggas ner, dels för att alla skattebetalare är med och betalar. Inte bara hushållen av skiftande storlek. Ett mer rättvist system för alla.
Men då hävdar samfällt de högsta cheferna inom public service att bolagen mister sin självständighet gentemot riksdag och regering. Jag håller inte med dem, de saknar faktiskt redan nu den självständighet de påstår sig ha, mediebolagen ägs redan indirekt av staten och det är redan nu politikerna som beslutar om deras tillvaro och villkor. Och deras bristande självständighet illustreras väl av bolagens egna företrädare och deras återkommande lobbyaktiviteter gentemot politikerna i skilda sammanhang.
Jag har tidigare bloggat några gånger om licenssystemet, länkar nedan.  

Länkar till andra medier: (uppdaterad)
Om framtidens tv och hur du borde betala för den - Jan Helin i Aftonbladet 130128

SVT: "Ingen radikal förändring" - artikel computersweden.idg.se 2013-01-22
Dator och surfplatta beläggs med avgift - artikel computersweden.idg.se 2013-01-22.
Läsarna rasar mot tv-avgift för datorn - artikel svd.se 2013-01-22.
Läsarstorm över tv-avgift för datorn - artikel aftonbladet.se 2013-01-22.
Nu får du betala för att se tv i datorn - artikel expressen.se 2013-01-22.

Länkar till tidigare texter på Utkiksbloggen (länkar till fler texter i artiklarna):
Avskaffa tv-licensen! - Utkiksbloggen 2010-03-23.
Bra av moderater om tv-licensen - Utkiksbloggen 2010-11-30
Intressant kritik mot tv-licensen - Utkiksbloggen 2011-03-01