tisdag 29 juni 2010

Bra och dåligt om polischefen, Almedalen och TPB

Sent omsider hinner jag läsa tre artiklar som alla speglar illavarslande händelser rörande synen på offentlighet och yttrandefrihet i Sverige.
Den första handlar om att Sverige efter en hovrättsdom nu börjar censurera internet.
Den andra handlar om att bloggare med flera inte får ackreditera sig i Almedalen om de inte är medlemmar i Journalistförbundet!
Den tredje handlar om att rättegången med polischefen och den misstänkte sexförbrytaren Göran Lindberg sannolikt hålls bakom stängda dörrar och att alla handlingar i åtalet först sekretessbelagts av en åklagare som också sa att han inte tänkte svara på några frågor från journalister.
Det är tyvärr uppenbart att den viktiga och klassiska svenska tryck- och yttrandefriheten urholkas i rask takt.

Censuren på internet handlar naturligtvis om The Pirate Bay. Enligt Svenska Dagbladet och tidningen Metro spärrar operatören Black Internet sina kunders möjlighet att surfa in på sajten eftersom bolaget anser att domen i hovrätten kan leda till höga viten. Hovrätten håller inte med om den tolkningen, men bolaget konstaterar att domstolen inte förstår sin egen dom!
Även Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge skriver på sin blogg om det nya läget för The Pirate Bay. Han är med all rätt mycket kritisk till domen, men också kritisk mot Black Internets tolkning av domen. Utvecklingen av motsättningarna kring fildelningen pekar onekligen i farlig riktning vad det gäller tryck- och yttrandefriheten.
Rick Falkvinge och hans partikollega Anna Troberg har senare också skrivit ett debattinlägg på Brännpunkt i SvD där de bra förklarar varför man måste acceptera en "budbärarimmunitet" för internet. Precis som för Posten.
Det är fascinerande att det egentligen enbart är Piratpartiet som bevakar de här viktiga frågorna rörande medieutvecklingen och dess förhållande till grundlagarna. Det tror jag att de övriga partierna får anledning att ångra en vacker dag - olika myndigheter, domstolar och de traditionella riksdagspartierna hanterar dessa frågor så illa att Piratpartiet får en tacksam uppgift.

Frågan om ackrediteringen i Almedalen är onekligen jämförelsevis en mindre fråga, men principiellt intressant eftersom den visar att arrangörerna och deras samarbetspartners Telia och Gotlands kommun inte heller hänger med i medieutvecklingen. Journalister vill ackreditera sig för att få tillgång till informationsmaterial, tillträde till presskonferenser och inte minst till ett presscentum med sina toaletter!
Ackrediteringen innebär att man anmäler sig hos arrangören och redovisar fakta om vem man är, vilken redaktion mm man jobbar åt och så vidare. I Almedalen, som för en vecka blir Sveriges politiska centrum, har arrangören inte upptäckt att journalisterna enligt deras omoderna definition inte längre är de enda medierepresentanterna, kanske inte ens längre de viktigaste i den rollen.

Arrangörerna kräver att de som vill ackrediteras ska kunna visa upp t ex Svenska Journalistförbundets presskort, det vill säga journalistfackets medlemskort! En hel rad av landets främsta journalister i tradmedierna är inte längre medlemmar i facket och en lång rad bloggare och andra framträdande debattörer är inte heller medlemmar i organisationen.
Journalisten, författaren, bloggaren och debattören Isobel Hadley-Kamptz, som bland annat skriver i Expressen, är en av de ledande debattörerna som nu måste skrapa med foten hos Telia som tillsammans med Gotlands kommun sponsrar och administrerar Almedalens presscentrum.
Hon har under måndagen twittrat om hur hon måste fixa intyg om vem hon är och be chefredaktören Thomas Mattsson att vara beredd på att svara i telefon då presscentret ringer för att få bekräftat att hon inte ljuger. Almedalens regler för ackreditering är helt otidsenliga.
Det finns dock de som fattat att man måste öppna dörrarna även för andra än tradmediernas företrädare. Arbetsgivarorganisationen Almega organiserar i år ett "presscenter", Bloggplats H12 som står för Hästgatan 12, för bloggare och andra som har behov av en mötesplats. Ett riktigt bra initiativ!
Tidningarnas Telegrambyrå arrangerar en digital mötesplats, men där måste man ansöka om lösenord och det framgår inte klart på sajten vilka som kan få det. Enligt en artikel i Dagens Media ska dock bloggare och andra företrädare få tillgång till detta virtuella presscenter. Det verkar också vara en bra idé av den anrika nyhetsbyrån. Hoppas att mitt lösenord kommer snart...


Rättegången med polischefen Göran Lindberg borde givetvis, precis som förre journalisten och numera moderate riksdagskandidaten och bloggaren Maria Abrahamsson föreslår, sändas i tv. Det skriver hon om i Expressen och argumenterar klokt och rätt för saken. Det svenska fotoförbudet i domstolar borde ha avskaffats för länge sedan. Strävandet efter maximal sekretess i rättegången med polischefen är direkt stötande och äventyrar förtroendet för rättsväsendet.
Därför är det bra att Södertörns tingsrätt under måndagen beslutade att släppa på sekretessen rörande de flesta sidorna i förundersökningen. Ändå är fortfarande omkring 300 sidor sekretessbelagda av hänsyn till den misstänkte polischefens offer.
Återstår att se om åklagaren Håkan Roswall blir mer talför gentemot allmänheten och svarar på journalisternas frågor nu när tingsrätten underkänt hans sekretessbeslut.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håkan Roswall. Samma åklagare som i rättegången mot The Pirate Bay, förra året?
Rättegången mot GL bör åtminstone sändas i radio, (webradio)som TPB-rättegången gjordes.
Väldigt stort allmänintresse med en hög polischef åtalad för ett stort antal sexbrott.

LG Wallmark sa...

Hej, såg dina rader om ackreditering till Almedalens officiella presscenter och vill förtydliga hur upplägget styrs.

De politiska partierna är arrangörer, och Gotlands kommun är värd. Telia, som samarbetspartner till kommunen, svarar för service till ackrediterade genom att bjuda på trådlös teknik och lokaler för presscentrat.

Telia följer de förutsättningar som ansvariga/arrangören ger.

Vi på Telia är annars mycket välkomnande och engagerade i sociala medier och möter ofta t.ex. bloggare. Facebook, Twitter, www.telia.se/forum samt två egna bloggar bl.a. http://blogg.telia.se/battreaffarer/ för att nämna ett urval av våra mötesplatser.

Dina rader här om presscentrat kanske bidrar till att det blir en diskussion till nästa år. Jag har iaf påtalat det för mina kontakter :-)

Skön sommar,

LG Wallmark
Head of Community Communication, samt, Projektledare för Almedalens presscenter
TeliaSonera

Robert Rosén sa...

hej Anonym och LG Wallmark!
Tack för kommentarer, jag hoppas naturligtvis att ni bägge får rätt på något sätt. Och vem vet, LG och jag kanske möts i Visby. Det ser jag fram emot!