torsdag 1 juli 2010

Öppet brev till myndighetschefer om PSI-direktivet

Ärade myndighetschefer i Sverige,

Den 1 juli är en stor dag för oss medborgare. Då börjar det nya PSI-direktivet gälla, det är då ni som myndighetschefer med stöd av detta direktiv kan börja agera för att det svenska folket ska få ta del av den skattkammare som finns på snart sagt alla de myndigheter ni ansvarar för.

Medborgarna har redan betalat den information ni nu ofta tyvärr av någon obegriplig anledning byråkratiskt har låst in digitalt på ett eller annat sätt. Nu har ni chansen att med stöd av PSI-direktivet släppa ut den i frihet och låta entreprenörer, programmerare och datanördar fritt förfoga över kunskapen. Tro mig, det kommer att ge resultat!

Om myndigheternas fakta och kunskaper blir tillgängliga digitalt kommer vi att få se smartare, bättre och mer samhällsnyttiga applikationer än vad ni kanske redan drömmer om att skapa på myndigheterna, själva eller med hjälp av dyra konsulter.

Regelverket med det kryptiska namnet PSI-direktivet börjar gälla just idag den 1 juli. Enligt detta ska myndigheter "främja utvecklingen av en informationsmarknad" enligt regingskansliets hemsida.

Det finns naturligtvis oroväckande hakar och undantagsregler, men låt oss idag se till möjligheterna och hoppas att myndigheter som till exempel SMHI, Lantmäteriverket, Bolagsverket, nya Transportstyrelsen och snart sagt alla andra myndigheter med viktiga uppgifter börjar följa regler och inriktning i PSI-direktivet.

Om ni tar till er intentionerna i PSI-direktivet och verkar för en ökad öppenhet så kan vi se med tillförsikt se fram emot något bra!

UPPDATERING:
PSI-direktivet uppmärksammas idag på ett flertal bloggar. På Joakim Jardenbergs blogg finns en lista på alla dessa bloggar.

4 kommentarer:

Jonas Lejon sa...

Äntligen!

Robert Rosén sa...

Just precis!

Unknown sa...

Härligt! Ska bli spännande att se vad som kan skapas :-)

Robert Rosén sa...

Jomenvisst Nikke, mycket spännande...