måndag 23 maj 2016

Sorgligt beslut om Stampen - och samtidigt framtidstro i en annan del av branschen

Så kom då till sist det sorgliga och föga överraskande beskedet att mediekoncernen Stampen måste underkasta sig en företagsrekonstruktion på grund av sina skulder och usla balansräkning med tung belastning av goodwill efter alla förvärv under årens lopp. Och samma dag, i en annan del av branschen, kommer dels nyheten om att framgångsrike Anders Eriksson efterträder Gunilla Herlitz som vd för Bonnier News, dels utnämningen av Aftonbladets nya spännande ledningsgrupp och redaktionsledning. Olika falla ödets lotter…
Stampens prekära läge har det spekulerats en hel del om under senare år, men den nya koncernledningen har hela tiden talat om styrkan i verksamheten och att siffrorna gått åt rätt håll. Tills idag.
Det mest förvånande i kommentarerna från Stampen är resonemangen om att ledningen där blev så överraskad av den snabba utvecklingen med fallande kurvor både för annonser och upplaga mm. Var de inte på de ständigt återkommande konferenserna om branschutvecklingen?
För ägarna, ledningen, personalen, läsarna och alla kunder är det en sorglig dag även om Peter Hjörne, vd Martin Alsander och andra försöker hålla skenet uppe om att verksamheten som sådan fungerar bra och inte ska påverkas. Inte förstår jag hur det ska gå till, all makt är nu överlämnad till en advokat som ska försöka få ihop siffrorna, dels genom förhandlingar med fordringsägare som föreslås minska sina krav, dels genom beslut som ska spara pengar snart sagt överallt.
I branschens korridorer kommer det nu förståeligt nog att pratas syndabockar och där kommer naturligtvis huvudägaren och styrelseordföranden Peter Hjörne själv och den tidigare koncernchefen Tomas Brunegård att pekas ut.  Den förstnämnde har också redan tydligt tagit på sig sin del av ansvaret.
Tomas Brunegård har tidigare 2014 i en intervju i Medievärlden premium, som redaktionen påpassligt påminde om idag,  pekat på omständigheter han menar låg utanför ledningens kontroll, framförallt bankernas attityder. Hans namn kommer dock alltid att förknippas med Stampens uppgång – och fall. Även andra ansvariga längs resan lär nog komma att nämnas i diskussionerna, som de tidigare styrelseordförandena Lennart Ohlsson-Leijon och Lennart Hörling.  

Hursomhelst med ansvaret bakåt, men nu är det som det är och man får av alla de skäl hoppas att rekonstruktionen lyckas. Allt annat vore en katastrof, inte bara för Stampen utan för hela mediebranschen. Situationen för Stampen för också tankarna till andra mediehus med svag finansiell styrka och då givetvis i första hand MittMedia där verksamheten också fungerar, men kapital saknas. Båda koncernerna var ju gemensamt köpare av Centerpartiets tidningar för totalt runt 1,8 miljarder.
Medan Stampens kris nu kulminerat har samma dag således Bonnier News nye chef pekats ut. Det blir Anders Eriksson som hela tiden funnits med i spekulationerna som Herlitz efterträdare. Thomas Peterssohn, vd i MittMedia, har också nämnts i sammanhanget liksom några andra namn, men Eriksson har nog varit mest tippad efter sina framgångar som vd för Bonnier BusinessPress
Och denna smått historiska mediedag var det inte bara Stampens öde och Bonniers utnämning som sätter sina spår i framtiden. Aftonbladets nyutnämnda publisher Sofia Olsson Olsén presenterade sin nya ledningsgrupp och redaktionsledning, ett intressant gäng med Håkan Andreasson som redaktionschef och Magnus Ringman som stabschef.
Igår skrev Fredrik Karén, chefredaktör på Svenska Dagbladet, en krönika om sin tidnings framgångar rörande alla nya digitala prenumeranter, nästan lika bra siffror som för Dagens Nyheter. Och idag var det premiär för KG Bergströms direktsända tv-intervjuer med partiledarna då Jonas Sjöstedt (v) grillades i hårdsatsande Expressens nya studio.    
Samtalen i mediehusen inom Stampen har nog lite annorlunda karaktär i dessa dagar än diskussionerna bland kollegerna på fikarummen hos Bonniers och Schibsted.     
Uppdaterad med fler länkar 160524 kl 18.23, korrigerat stavningsfel 160527 kl 01.27
Relevanta länkar:
Ny vd för Bonnier News - nyhetstext dn.se
Anders Eriksson är Expressens nye vd - nyhetsartikel, expressen.se 
Här läser du alla artiklar om Stampens rekonstruktion - länksamling, gp.se
Avgångsvederlagen hotade på Stampen - nyhetsartikel, journalisten.se
Stampen-bolag hade bara 600 000 kr kvar - nyhetsartikel, expressen.se/gt
Förödande om det blir konkurs - ledare av Helena Giertta, journalisten.se
"Går det att vispa ihop en omelett av jätteägget som sprack" - analys av Leif Holmkvist, resume.se
GP går bra - vi fortsätter som vanligt - krönika av Cecilia Krönlein, gp.se
Vi kommer att lyckas - krönika av Peter Hjörne, gp.se
Den sista utvägen för Stampen - krönika av Thomas Mattsson, expressen.se
Scherman: "Stampen har agerat vårdslöst" - intervjuer med branschföreträdare m fl, svd.se
Stefan Melesko om Stampens framtid - intervju med Stgefan Melesko, medievarlden.se
Kuhnke om Stampens akuta kris - intervju, medievarlden.se
Inte Plan B för Stampen, utan plan P - P som i panik - krönika av Martin Jönsson, dn.se
Nu slåss tidningsjätten för sin överlevnad - krönika av Martin Jönsson, dn.se
Stampen måste hitta nya ägare - nyhetsartikel, medievarlden.se
Stampens koncernchef om rekonstruktionen: "Känns förlösande" - Intervju med Martin Alsander, resume.se
Inställda betalningar drabbar frilansar - nyhetsartikel, journalisten.se
Joanson och Brunegård och Sveriges Radio och förtroendefrågan - text om Tomas Brunegård i SR:s styrelse, utkiksbloggen.se


Inga kommentarer: