tisdag 20 januari 2015

Göteborgs "borgmästare" (s) spår GT:s bortgång i digerdöden

Politikern Lena Malm (s) i Göteborg har i en debatt med en viss förväntan i rösten sagt att Göteborgs-Tidningen, GT, kommer att "dö digerdöden”. Omdömeslöst i en tid då medier hotas, journalister dödas och världens ledare har genomfört en manifestation i Paris mot terrorn och för yttrandefriheten. Malm är kommunfullmäktiges ordförande i Sveriges näst största stad och kallar sig för borgmästare på Twitter trots att funktionen inte längre finns i Sverige.
Bakgrunden är att Expressens västsvenska edition GT och dess chefredaktör Frida Boisen  med en framgångsrik kampanjjournalistik drev fram en folkomröstning om trängselskatten i Göteborg. Den var redan beslutad av en politisk majoritet, men GT fångade som opinionsbildare skickligt upp den kritiska folkviljan och lyckades få ihop 90.000 namn som stöd för en folkomröstning.
Detta ogillades naturligtvis skarpt av de politiker som varit med om att besluta trängselskatten och det var just den saken som diskuterades i den nu aktuella debatten då Lena Malm hävde ur sig om GT. Nejsidan vann för övrigt folkomröstningen med 56,8 procent av rösterna, men det är fortfarande oklart om vad som händer med trängselskatten.  
Utöver motsättningarna om folkomröstningen har också Lena Malm själv varit föremål för kritisk granskning i GT. Det har bland annat handlat om hennes arvoden för politiska uppdrag, bland annat drygt 57.660 kronor i månaden, formellt sett för en dags arbete i  överförmyndarnämnden.
Att hon personligen är upprörd för både det där med trängselskatten och för GT:s granskning av henne är inte så konstigt, det är t o m mänskligt. Men att en så pass framstående politiker ändå inte klarar att skilja sin personliga ilska från en mer principiell och ansvarsfull syn på mediernas roll som opinionsbildare och granskare är illa.
Lena Malm är som fullmäktiges ordförande Göteborgs kommuns främste representant och borde snarare i alla avseenden värna mediernas närvaro i staden. Även GT har utsatts för hot; så sent som förra året dömdes en högerextremist till fängelse för att han lämnat in ett paket som tvingade fram en utrymning av lokalerna då innehållet var okänt. Paketet visade sig innehålla en kniv och koranen.
Hovrätten ändrade till villkorlig dom, men GT/Expressen har överklagat den till Högsta domstolen och vill att förövaren ska dömas för brott mot medborgerlig frihet. Hotet mot GT borde bekymra fullmäktiges ordförande mer än tidningens journalistiska granskning av politiken i Göteborg.
Nu har Lena Malm bett om ursäkt för sin formulering, men då i kombination med ytterligare förklenande kommentarer om GT. ”Borgmästarens” omdömeslöshet är uppseendeväckande med tanke på hennes framskjutna politiska position.
Både GT, Resumé och andra tidningar har under dagen sökt kommentarer från andra relevanta politiker i sammanhanget, t ex Lena Malms partiledare Stefan Löfven. Han gick ju armkrok förra veckan med världsberömda politiker i Paris efter attentatet mot Charlie Hebdo, en manifestation mot terrorn och för yttrandefrihet och mediers rätt att publicera kontroversiellt material.
Ändå vill inte Stefan Löfven i detta läge kommentera sin partikamrats uppseendeväckande uttalande i Göteborg. Hans presskontakt Dan Lundqvist Dahlin avvisar en intervju med Löfven och viftar snarare iväg frågan rätt snorkigt med en undran om reportern verkligen menar ”att statsministern ska kommentera detta” som en ”lokalpolitiker” sagt.
Och det tycker reportern, men utan resultat. Inte heller partisekreteraren Carin Jämtin (s) vill säga något om partikollegans spådom om GT:s förväntade bortgång i digerdöden. Chefredaktören Frida Boisen har i en krönika också begärt svar från bl a Stefan Löfven.
Det finns all anledning att fråga sig hur ärliga politiker egentligen är när de, då det passar, talar sig varma för yttrandefrihet, offentlig insyn och mediernas granskande journalistik. Skeendet i Göteborg och andra uttaladen av politiker under årens lopp visar tyvärr att det alltför ofta finns skäl att vara skeptisk till deras lovsång rörande mediernas närvaro i samhället.
Det framgår också tydligt av en lång rad politiska beslut som negativt påverkat både tryck- och yttrandefriheten i Sverige. Offentlighetsprincipen har successivt urholkats, till exempel genom förbudet mot utlämnandet av passbilder och ändringarna i kreditupplysningslagen. Därmed har en kritiskt granskande journalistik rörande både mc-ligor och politiker med flera grupper försvårats.  Tryckfriheten har på samma sätt påverkats av t ex förbudet mot så kallad kränkande fotografering. Dessa politiska åtgärder urholkade våra grundlagsenliga rättigheter.
Göteborgs ”borgmästare” Lena Malm är tyvärr inte ensam om sitt förakt i dessa frågor.  

Relevanta länkar:
Klarspråk om lokal journalistik... - Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver om saken, expressen.se
Funckes hårda kritik mot Malm: "Olämpligt" - intervju med tryckfrihetsexperten Nils Funcke, gt.se
Ledarredaktion rasar efter Malms uttalande - nyhetstext om GP:s ledarredaktions kritik, gt.se
Tidningsutgivarna: "Det är bedrövligt" - Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter intervjuas, gt.se
Wannholt om Malms uttalande: "Helt bisarrt" - intervjuer med kritiker mot uttalandet, gt.se
Boisen ursinnig efter uttalande om digerdöden: "Helt sanslöst" - nyhetstext, resume.se
Jag hotade ingen - Lena Malm ber om ursäkt i en nyhetstext, resume.se
Trängselskatten i Göteborg - fakta om trängselskatten, sw.wikipedia.org
Vi kommer fortsätta att granska - krönika av Frida Boisen, gt.se

Inga kommentarer: