onsdag 5 maj 2010

Vill du bli redaktionschef i Eksjö?

Nu har jag börjat jobba med ett nytt rekryteringsuppdrag för mitt bolag Utkik Media. Uppdragsgivare är Smålands-Tidningen som söker en redaktionschef. Hon eller han blir också ansvarig utgivare; i organisationen finns ingen med titeln chefredaktör.
Ett kul jobb på en intressant tidning. Det kan jag konstatera efter ett besök på tidningen i Eksjö förra veckan.

Smålands-Tidningen ger också ut editionerna Tranås Tidning och Vetlanda-Posten med en total upplaga på 30 700 ex 2009. Ägare är Hallpressen AB, ett dotterbolag till Herenco AB där Lovisa Hamrin är vd.
Smålands-Tidningen med sina editioner i Tranås och Vetlanda har en mycket stark ställning med en betalningsgrad på 96 procent. Det är högt jämfört med de flesta tidningar.

Smålands-Tidningen har uppmärksammats inom branschen för att den, liksom flertalet tidningar inom Hallpressen, fortfarande ges ut i fullformat, broadsheet. Koncernen har konsekvent hittills valt att fortsätta med det klassiska tidningsformatet.
Nu läser jag Smålands-Tidningen varje dag och det ska bli spännande att se hur det känns i jämförelse med alla tabloider på bordet. Initialt känns det bra.
Tidningarna är också kända för att de inte har etablerat några egna nyhetssajter på nätet, men koncernen äger numera Smålands största nyhetssajt, jnytt.se, med över 40.000 unika besökare varje dag.

Under besöket på tidningen i Eksjö träffade jag vd Roger Jonsson, som också är vd för Hallpressen AB, AnnaKarin Lith, tillförordnad redaktionschef samt den nuvarande ansvarige utgivaren Johan Hedberg. I den nya organisationen koncentrerar Johan sig på sitt jobb som administrativ redaktionschef. AnnaKarin, Roger och Johan berättade om allt som gjorts i tidningshuset och det var inte lite, det!
AnnaKarin Lith engagerades inför en "total makeover" rörande organisation, arbetssätt, utseende och innehåll som det beskrevs i Medievärlden. Formen gjordes om i ett projekt där interna krafter, Anders G Johansson och Greger Lööf, samarbetade med den danske tidningsdesignern Ole Munk. Ny typografi, nya färgskalor och mallade sidor. Och "Sunday Times har senare valt samma typsnitt, Greta och Flama i kombination", sa Ole Munk i en artikel i Medievärlden. Och han beskrev projektet på sin sajt här.
Och utöver allt annat så har tidningen också, som så många andra, gjort om organisationen och minskat bemanningen. Bemanningen minskas med totalt tolv tjänster på företaget och förhandlingarna avslutades nyligen i enighet.

AnnaKarin Lith går nu vidare till andra projekt inom Hallpressen och jag har fått uppdraget att rekrytera en ny redaktionschef, som också blir ansvarig utgivare för tidningen. Tidningen söker en person som ser helheten, kan utveckla journalistiken och fördjupa kontakten med läsarna. Och naturligtvis bli en röst i samhället.
Hon eller han får leda och arbeta tillsammans med den administrative redaktionschefen, nyhetschefen, två sidplaneringschefer och sportchefen i en redaktion med bra organisation och totalt drygt 57 tjänster.

Jag har genom mitt bolag Utkik Media nu varit anlitad vid en rad olika tillfällen som headhunter och rekryterat chefredaktörer m fl till ett antal tidningar, senast till Norrländska Socialdemokraten i Luleå och Norran i Skellefteå. Trevliga uppdrag!
Därutöver har jag också i min deltidsverksamhet gjort utredningar inför större redaktionella strukturförändringar, som i Hälsingland och Ångermanland, men framför allt anlitats som rådgivare och mentor åt tidningsledare. Med mera, med mera...

Nu ser jag fram emot att få jobba med rekryteringen av en redaktionschef till Eksjö där jag fick ett väldigt trevligt intryck av stämningen i tidningshuset, som för övrigt ska rustas i ett nytt projekt, trots att jag tycker det var väldigt fint redan nu :)
För att inte tala om staden Eksjö där jag aldrig tidigare varit, väldigt många fina gamla trähus!

5 kommentarer:

Per Hultengård sa...

Och dessutom påstås Eksjö inte längre leva upp till ryktet om att vara Sveriges tråkigast stad!

Robert Rosén sa...

Det trodde jag var Bollnäs...

Eli sa...

Jag har från säker källa att det ska finnas gott om 50-talsatmosfär i Eksjö :-)

Robert Rosén sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Robert Rosén sa...

Helt korrekt, tycker jag. Stadshotellet och dess matsal är fantastiskt! Och alla trähus.... Jag gillade verkligen staden.