måndag 30 juni 2014

Regnig premiärdag i Almedalen

Under gårdagen var jag på året första seminarium i Almedalen där branschorganisationen Tidningsutgivarna, TU, tillsammans med mediegranskande Sim(o) ville veta av panelen vad vi inte får veta av journalisterna (runt 600 – 700) som bevakar i Visby. Tyvärr fick vi inget riktigt bra svar från den kompetenta panelen på frågan, men det blev ändå en intressant debatt, främst om varför medierna måste finnas på plats i Almedalen.
På scenen fanns extremt rutinerade chefredaktören på Expressen, Thomas Mattsson, och minst lika rutinerade samt avgående pr-konsulten, it-experten Brit Stakston. De båda visste nog vad de hade för roller i sammanhanget och vad de skulle säga. Något mer osäkra verkade expansiva MittMedias redaktionella chef AnnaKarin Lith, för första gången någonsin på besök i Almedalen,  och även, trots sin gedigna  forskarbakgrund, doktoranden Kajsa Falasca.
Osäkrast av alla var nog dock moderatorn, presschefen på Saco, Anders Jonsson, tidigare journalist på bl a Expressen. Han var nog den i  lokalen som hade varit med längst i Almedalen, men det ville sig ändå inte riktigt. Han försökte efter bästa förmåga, men debatten tog aldrig riktigt höjd. Det är nog också första gången jag varit med om att ett fullsatt och tv-sänt seminarium i Almedalen faktiskt slutat en kvart för tidigt för att det blev tyst, det fanns inte fler frågor att diskutera.
Nåväl, det blev ändå en intressant diskussion om Almedalen. Både AnnaKarin Lith och Thomas Mattsson berättade hur stora resurser deras medieföretag sätter in för att bevaka allt i Almedalen , utifrån tämligen olika utgångspunker i medielandskapet. Runt 40 medarbetare från Expressen och mellan 15-20 från MittMedias tidningar i Norrland.
Detta blev den första debatten jag följde i årets Almedalen. Det blev en regnig premiärdag I Visby där solen annars alltid brukar lysa under denna vecka. Dock upphörde regnet mot kvällen och jag har aldrig sett så stor publik i parken Almedalen då det var dags för socialdemokraternas ledare att inta talarstolen. Han höll ett bra tal, men hur ska alla hans löften betalas?
Bortsett från dessa funderingar blev jag märkligt nog under dagen förväxlad namnmässigt med en kollega, Hasse Rosén,  som fått ut en felaktig presslegitimation i mitt namn från Almedalens presscenter! Det genererade en märklig Facebook-kommunikation mellan skilda kolleger. Jag hade dock fått ut ett korrekt plastkort.
Jag har länge tyckt att ett presscentrum i den här formen har spelat ut sin roll, en del viktiga skribenter kommer inte alltid ens från tradmedierna. Men det är naturligtvis viktigt att säkerheten fungerar perfekt i sådana här sammanhang, inte minst för Säpo som har att skydda utsatta politiker. I år handlar det visst om 200 ”skyddsobjekt” i Almedalen.


Inga kommentarer: