måndag 15 april 2013

Lena Glaser Årets MediaAmazon 2013Lena Glaser har utsetts till Årets MediaAmazon 2013. Lena Glaser är programdirektör för interaktivt utbud på Sveriges Television, SVT, Hon har spelat en mycket viktig roll för televisionens digitala utveckling där kronjuvelen SVT Play redan är tv-historia.
Priset delas i år ut för fjärde gången. Det sker vid en årlig konferens med nätverket Kvinnor som Leder Medier. Nätverket startades av kvinnor som är medieledare och som gått utbildningen Kvinnors ledarskap & undersökande journalistik på IMS,   Institutionen för Mediestudier, Stockholms universitet.
Kursledare är Cecilia Zadig som också är initiativtagare till priset. Omkring 250 kvinnliga medieledare har gått kursen och många av dem har fått viktiga journalistiska uppdrag och framskjutna ledarpositioner i medierna.
Jag har i år ingått i juryn för priset. Det har varit ett intressant uppdrag tillsammans med Cecilia Zadig, Kerstin Brunnberg, Christina Jutterström, Maria Ripenberg och Gunilla Hultén, alla med erfarenheter från skilda håll inom mediernas värld. Många skickliga namn värda priset förekom i diskussionerna, en tuff konkurrens där diskussionen till sist stannade vid en mycket värdig vinnare.

Så här skriver juryn i sin motivering: 
Lena Glaser har för Sveriges Television formulerat en stark digital agenda som fört tv-mediet och journalistiken in i en ny era. På ett annars mansdominerat område har hon genom strategiskt, målmedvetet och lyssnande ledarskap drivit utvecklingen av både teknik och innehåll på ett sätt som, i massiv konkurrens med andra medier, ökat intresset för public service-tv.
Priset kommer att delas ut vid Årets MediaAmazon-konferens den 24 april då Maria Arnholm, Margot Wallström och Yasmine el Rafie medverkar.
Priset har tidigare tilldelats Johanna Kronlid, chefredaktör tidningen Arbetet, Lena K Samuelsson, chefredaktör Svenska Dagbladet samt Hanna Stjärne, då framtidsstrateg, SR, idag publisher på Upsala Nya Tidning. 

Relevanta länkar: 
Lena Glaser, utmärkelser - journalisten.se 130415
Folkbildare som skrivit tv- och webbhistoria - Lena Glaser porträtteras i  internetworld.idg.se 121102

Inga kommentarer: