torsdag 26 maj 2011

Gerdin och Sjöberg slåss mot spelhyckleriet

Idag har de tidigare chefredaktörerna Anders Gerdin (Aftonbladet) och Otto Sjöberg (Expressen) stått inför skranket i Svea Hovrätt i Stockholm. Deras påstådda brott är att de publicerat annonser för utländska spelbolag i strid mot den svenska lotteriförordningen. Det är ingenting annat än en skandal att de är åtalade. TV-bolag, med säte utanför Sverige. Kan publicera samma annonser helt lagligt. Det de båda chefredaktörerna slåss emot är det närmast monumentala svenska hyckleriet vad det gäller spel och dobbel. Det gör de rätt i.

Det är nog få som kan följa alla turer i kampen om rätten att få publicera odds med mera från utländska spelbolag, oavsett om det handlat om annonser eller redaktionell text, om sport eller om vem som ligger bäst till för att väljas till statsminister i Sverige.

Staten vill stoppa alla publiceringar som handlar om spel i utländska bolag. Motivet har ofta, för att inte säga alltid, officiellt varit att man vill motverka spelmissbruk. Samtidigt skickar Svenska Spel och ATG gång på gång ut extremt förförisk reklam om att vi ska satsa mer på spel.

Det verkliga motivet är naturligtvis att staten inte vill att de utländska spelbolagen ska ta maknadsandelar av sitt bolag Svenska Spel. Staten vill inte dela med sig av de gigantiska vinsterna som spelandet genererar och låter därför hyckleriet fortsätta.

Anders Gerdin har i många år slagits för att tidningarna i Sverige ska ha rätt att publicera de annonser som spelbolag vill få in i tidningarna, först som chefredaktör för Aftonbladet och sedan som debattör. Jag har tidigare bloggat om spelhyckleriet, bland annat här, och i går publicerade Dagens Nyheter en bra och informativ debattartikel av Gerdin och Otto Sjöberg samt de nuvarande chefredaktörerna Thomas Mattsson, Expressen, och Jan Helin, Aftonbladet.

Det är stora pengar som står på spel för tidningarna i den pågående rättsprocessen, men viktigare ändå är att den förhoppningsvis leder till att hyckleriet upphör. Det är pinsamt för Sverige.

UPPDATERING:

Medievärlden skriver om rättegången och intervjuar Gerdin.

Medievärlden intervjuar Thomas Mattsson om saken.

Expressens Lars Lindström bloggar om rättegången.

Inga kommentarer: