onsdag 7 juli 2010

Janne Josefsson är en hycklare, Ebba von Sydow är super!

Under tisdagen var jag och lyssnade på ytterligare en bra debatt hos Tidningsutgivarna, TU, i Almedalen. Gick dit med stora förväntningar, inte minst på Janne Josefsson som var inkallad som ersättare för Carolina Gynning som inte kunde vara med. Jag gillar mycket av det han gjort i tv, men jösses vad besviken jag blev. Karln är ju en hycklare! En pompös hycklare!

Debatten handlade om journalistiken rörande offentliga personer, kändisjournalistik, drevjournalistik och sådant. Det var en bra och intressant panel som skulle diskutera saken. Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen och väl förtrogen med ämnet, Ebba von Sydow med erfarenheter av bröllopsbevakningen i SVT, Anders Pihlblad, tv-reportern som pussade en politiker och fick se ett drev från "andra sidan" samt - Janne Josefsson.
Det måste ha varit en besvikelse för TU att plocka in honom som ersättare för Carolina Gynning. Hon skulle naturligtvis ha gjort en betydligt bättre insats i panelen än vad han gjorde, trots att han är en ledande personlighet och reporter mm i televisionen.

Han var supersurrig! Pratade och pratade och pratade så att moderatorn Lena Victorin tvingades att be honom komma fram till poängen lite snabbare. Minst två gånger. Och tyvärr var inläggen från honom ändå rätt svårtolkade. Röriga.

Allvarligare ändå var att denne upphöjde programledare i SVT hycklade. Han tjatade på, om och om igen, om vilken fasansfullt stor makt medierna har och vad hemskt det är när drevet går för långt. Men att han själv närmast är symbolen för "drevet" sa han inte ett ord om. En hycklare som hycklar!

I stället försökte han kasta skulden på kvällstidningarna och då inte minst Expressen vars chefredaktör Thomas Mattsson fanns i panelen. Han gick inte i svaromål på Josefssons konstiga angrepp och det gjorde han rätt i. Janne Josefsson var oseriös i debatten.
Thomas Mattsson är bra på att förklara hur tidningar fungerar och varför de gör si eller så när någonting händer. Den talangen hos honom kom till sin rätt idag.

Bäst i panelen var ändå Ebba von Sydow, vilken person! Hon kommer att gå långt och slutar säkert som chefredaktör eller något liknande någonstans. Hon låg lågt initialt i debatten och lyssnade klokt nog in vad de något mer meriterade kollegerna skulle säga.
Janne Josefsson gjorde ironiska ufall mot Ebba om hennes bevakning i SVT av kronprinsessans bröllop. Hon konstaterade att "granskningen" av hovet snarare hade varit en uppgift för resten av panelen, nämligen för Expressen, TV4 och inte minst för Janne Josefsson på Uppdrag granskning i SVT. Varpå hon frågade "hur gick det?" för dem med granskningen.

Alla blev ytterst tydligt svarslösa eftersom de inte granskat ett dugg och tystast av alla blev Janne Josefsson. Ebba fick dagens mesta applåd från publiken, Josefsson såg närmast löjligt tystad ut. Mycket skickligt av Ebba von Sydow som jag i alla avseenden fick ett riktigt bra intryck av och stor respekt för i sammanhanget. Vilken integritet.

Med Janne Josefsson är det tyvärr precis tvärtom, han verkar numera sitta på en piedestal varifrån han fullständigt verkar ha tappat kontakten med den verklighet han tror sig jobba för som journalist. Pinsamt!

Inga kommentarer: