lördag 10 juli 2010

Inkompetent av regeringen om Littorin

Så utvecklades då fallet Littorin som väntat till en så kallad trestegsraket; först berättar man bara lite, sedan lite mer och till sist publiceras hela grejen. Ett klassiskt försäljningsknep inom främst kvällspressen, denna gång upphöjd till etik där Aftonbladet uppgavs överväga om saker och ting verkligen kunde publiceras. Facit borde ha publicerats direkt, men allvarligare är regeringens helt usla hantering av situationen. Riktigt dåligt, närmast oursäktligt agerat. Cyniskt och tragiskt för alla inblandade.

Det kanske var Sven Otto Littorin själv som kom på den omdömeslösa idén att utnyttja sina barn för att motivera sin avgång, men det är naturligtvis inte han som sedan ytterst avgjort hur saken skulle hanteras och kommenteras. Det är Fredrik Reinfeldt och den innersta kretsen i moderaterna som måste hållas ansvariga för den obehagliga mörkningen och de oförlåtliga lögnerna.
Man kan förstå att Reinfeldt med flera vill rädda vad som räddas kan av förtroendet för moderaterna mitt i en valrörelse. Den uppgiften klarade de inte av, de valde en omoralisk och därtill kontraproduktiv metod som bara förvärrade situationen.

Även om det är Littorin själv som i desperation kommit på att utnyttja sina barn så borde hans chef och partiets alla rådgivare rått honom att avstå och i stället uppmanat honom att säga som det var och också gått ut med en öppen redovisning och kommentar från partiledningen.
I stället försökte regeringens främsta företrädare lägga locket på, de vände Littorin ryggen och lät honom förvärra läget både för sig själv och för partiet. Det är ömkligt.

Det kan inte vara okänt för partiledningen och dess rådgivare att ärligheten, sanningen och öppenheten är helt nödvändiga förutsättningar för en framgångsrik krishantering när medierna knackar på dörren och ställer frågor som man inte vill höra.
Mörkning, tystnad och lögner lyckas aldrig.

Detta om det taktiska motivet där nu Littorin, Reinfeldt och moderaterna misslyckades totalt och i stället demonstrerade sin inkompetens. Viktigare än taktiken är den moraliska aspekten; man ska tala sanning!
Hur ska man kunna ha förtroende för ledande politiker som slingrar sig och bluffar som vilka fifflare som helst? Och det i ett läge när det är viktigare än någonsin för deras trovärdighet att vara ärliga och korrekta.

Jag tror att Sven Otto Littorin är skyldig, varför skulle han annars ha avgått? Tänk om han i stället hade sagt som det var, redovisat omständigheterna och bett om ursäkt. Han hade säkert fått gå ändå, men det hade ändå varit bättre både för honom och regeringen.
Ljugandet är värst av allt.

UPPDATERAT:

Några länkar till andra texter mm om fallet Littorin:


OBSERVERA! Sven Otto Littorin intervjuas via mejl av Dagens Nyheter och dementerar bestämt att han någonsin köpt sex.

Sista intervjun i tv hos Expressen i Almedalen med Littorin, 30 timmar före hans avgång

Pär-Arne Jigenius i SvD om att Littorin utnyttjade sina barn.

Fredrik Strömberg bloggar om fallet Littorin.

Aftonbladets nyhetsartikel om det påstådda sexköpet.

Konsulten Paul Ronge bloggar om den misslyckade krishanteringen.

Aftonbladets ledare om det bristande förtroendet för regeringen efter fallet Littorin.

Aftonbladets stf ansvarige utgivare skriver om varför tidningen publicerar uppgifterna om Littorins påstådda sexköp.

Staffan Doppings bloggpost om krishanteringen.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bloggar om sina överväganden som ansvarig utgivare.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bloggar om att alla är förlorare i denna affär.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin sammanfattar hur tidningen agerat i samband med sitt avslöjande.

Sofia Mirjamsdotter bloggar om #littoringate

Ulf Bjereld bloggar om Reinfeldts ansvar

Leif GW Persson skriver i Expressen att fallet Littorin påminner om Geijers sexköp och Palmes hantering av den historien.

Förre pressombudsmannen Pär-Arne Jigenius skriver i Dagens Nyheter att han tror att Aftonbladet kan fällas för förtal.

Mårten Schültz, docent i juridik, skriver på Newsmill att Aftonbladet satt rättssäkerheten ur spel.

Dagens Nyheters Peter Wolodarski kritiserar Aftonbladets publicering och hantering.

Inga kommentarer: