onsdag 11 maj 2016

Olov Carlsson ny chefredaktör - och vad blir nästa uppdrag?

Olov Carlsson blir ny chefredaktör och utgivare för Länstidningen i Södertälje och Norrtelje Tidning, Hans uppdrag blir att samordna de bägge tidningarna, och även Nynäshamns Posten, i en gemensam redaktionell organisation. Intressant projekt, men frågan är också vad han får för uppdrag då den samordningen är klar. Olov Carlsson har tunga meriter och en kompetens som kan motivera en roll i koncernledningen för MittMedia.
Olov Carlsson har varit ungefär tio år på Sveriges Television, SVT, varav åtta år som chef för nyhetsdivisionen. Han anses vara en mycket bra ledare och är skicklig på att driva förändringsprocesser, en egenskap som kommer väl till pass när de tre tidningarna ska samordnas.
Innan Olov Carlsson kom till Sveriges Television var han bland annat vd och chefredaktör för Piteå-Tidningen samt redaktionschef och ansvarig utgivare för TV4 i Norrbotten. Olov Carlsson tillträder enligt Medievärlden sitt nya jobb redan nästa vecka. I den rollen blir han också ytterst ansvarig för Nynäshamns Posten, men Niklas Milberg fortsätter som utgivare för tidningen.
Tanken att samordna de tre tidningarna är naturlig, för att inte säga självklar, i det läge de befinner sig. Förutom den dagliga digitala produktionen är Länstidningen på papper en sexdagarstidning och Norrtelje Tidning en femdagarstidning. Nynäshamns Posten kommer ut två dagar i veckan. I åtminstone Norrtälje har det nog redan diskuterats en frekvensnedgång på papper, en förändring som vi kommer att få se fler exempel på.
En framgångsrik samordning av de tre tidningarna kan föda nya idéer om en utveckling av lokaljournalistiken runt Stockholm, kanske också tankar på en expansion in i staden. Sådana projekt har funnit tidigare, inte minst av Promedia som startade Täby Danderyds Tidning och dess dåvarande moderbolag Stampen som förvärvade Mitt i. Nu är det bolaget sålt och Täby Danderyds Tidning nedlagd. Det är ett helt nytt läge; Olov Carlsson är kreativ och det ska bli intressant att se hur samordningen faller ut.
Utnämningen av Olov Carlsson innebär att ett tidigare tungt namn inom public service nu rekryterats till kommersiella MittMedia. Och tidigare rekryterade SVT kommersiella Aftonbladets publisher Jan Helin. Det finns fler exempel på sådana rörelser även på nära håll.
Arbetarbladets chefredaktör Helena Nyman hämtades från SVT i Sundsvall, men hade också tidigare jobbat på tidningen. Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg kom från Sveriges Radio i Dalarna, men hade tidigare jobbat åt Dalarnas Tidningar. Övergångarna mellan de licensfinansierade och kommersiella medierna blir allt vanligare, allt medan spänningarna mellan dem ökar. De kommersiella medierna tog ju initiativet till PublicService-kommissionen som levererade sin slutrapport i våras.
Olov Carlsson byter nu således de långa korridorerna i välbemannade SVT mot en helt annan arena med begränsade resurser på tre lokaltidningar. Det är också en miljö han känner sedan tiden på Piteå-Tidningen där han satte väsentliga avtryck innan han blev enhetschef på SVT Nord. 2004 porträtterades han av Mikael Marklund i en läsvärd text i Medievärlden.
Både den texten och Carlssons meritlista visar att den nye chefen för MittMedias lokaltidningar runt Stockholm är en färgstark och kompetent medieledare. En riktigt intressant rekrytering som gissningsvis leder till uppdrag även i koncernledningen för MittMedia när han är klar med projektet rörande de tre lokaltidningarna. Enligt Norrtelje Tidning sträcker sig avtalet för Olov Carlsson till årsskiftet med möjlighet till förlängning...
Uppdaterad med fler länkar 160511 kl 16.14, uppdaterad med komplettering kl 16.17, fler länkar kl 16.31, 18.43, 18.52, korrigerad 160513 kl 16.46
Länkar:
Oro på LT: "Det är helt olika typer av tidningar" - nyhetstext journalisten.se 160511
Olov Carlsson tar över Norrtelje Tidning och LT - nyhetstext, medievarlden.se 160511
Olov Carlsson till Länstidningen - nyhetstext, dagensmedia.se 160511
SVT-chef till Länstidningen - nyhetstext, svt.se 160511
Norrtelje Tidning och LT får gemensam chefredaktör - nyhetstext, journalisten.se 160511
Ny chef på LT: Det kommer inte bli enkelt - intervju med Olov Carlsson, lt.se 160511
Han blir ny chefredaktör på NT - nyhetsartikel och tv-intervju, norrteljetidnng.se 160511 


   

      

Inga kommentarer: