måndag 9 maj 2016

Nytt avhopp från Promedia efter MittMedias övertagande

Till sommaren slutar ytterligare en chefredaktör inom Promedia sedan MittMedia tog över företaget. Det är Anna Liljehag, chefredaktör för Länstidningen, LT, i Södertälje. I en intervju pekar hon på kulturskillnaderna mellan Promedia och den nye ägaren som orsak till att hon sagt upp sig, däribland att så många beslut tas centralt inom MittMedia.
Därmed står det klart att alla chefredaktörerna på Promedias fyra flerdagarstidningar redan slutat eller är på väg att göra det.  Det har varit ett snabbt förlopp eftersom det bara är drygt fyra månader sedan det blev klart att MittMedia skulle ta över Promedia. Den enda kvarvarande chefredaktören är nu Niklas Milberg på fådagarstidningen Nynäshamns Posten som kommer ut på papper två dagar i veckan, men också dagligen digitalt.
För knappt tre veckor sedan blev det känt att Katrin Säfström lämnar sitt jobb som chefredaktör på Nerikes Allehanda, NA, och jag bloggade då om den snabba omsättningen av chefer inom Promedia. Både på Vestmanlands Läns Tidning, VLT, och NA hade MittMedias ledning efterträdare klara omgående och nu får vi se om det går fort även på LT eller om det kommer att ta tid som det uppenbarligen gör på Norrtelje Tidning.
Där har man ännu inte presenterat någon efterträdare till avgående chefredaktören Mattias Carlson som blir ny utvecklingschef på Dagens Industri, DI. Tjänsten har varit utannonserad ett par gånger senast med förlängd ansökningstid.
Att även Anna Liljehag väljer att avgå är inte särskilt förvånande vilket också LT:s facklige företrädare Jalmar Carlsson säger i artikeln. För två månader sedan kom också beskedet om att LT ska minska sin bemanning med 7 tjänster från dagens 27 anställda. Det är tidningens bidrag då MittMedia ska spara 133 miljoner kronor.
Att ekonomin är hårt pressad i koncernen är uppenbart och har också bekräftats av koncernchefen Thomas Peterssohn.  Nu står och faller 28 tidningstitlar och koncernen med att styrelsen och koncernledningen förmår att hantera situationen i ett läge som i många avseenden lätt för tankarna till allt som hände inom Stampen.
Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling berör kortfattat ämnet i en krönika idag i Medievärlden om medieägarnas betydelse. Han skriver att han inte är särskilt bekymrad över att MittMedia säljer Sundsvalls Tidnings konstsamling, men att det är mer oroväckande med "samma bolags trixande med redovisningsregler för att slippa nedskrivningar av värden". 
Jonas Nordling går inte närmare in på saken, men jag gissar att vi får höra mer om detta när boksluten i branschen analyseras framöver. Och gissningsvis kommer det också fler nyheter om personskiften i denna stora mediekoncern med sin jämförelsevis hårdhänta hantering av verksamheten.
Uppdaterad med ny länk 160509 kl 20.35, uppdaterad med nya länkar 160510 kl 16.21
Länkar:
Mittmedia och chefskarusellen - krönika av Mikael Marklund, medievarlden.se 160510
AnnaKarin Lith om chefsavhoppen - intervju, medievarlden.se 150510
Mittmedias metoder får LT:s chefredaktör att gå - nyhetsartikel, medievarlden.se 160510
LT-chefen om avhoppet: "Jag passar inte in" - intervju, journalisten.se 160510
Därför lämnar Katrin Säfström NA - nyhetsartikel, medievarlden.se 160421
       

Inga kommentarer: