torsdag 5 september 2013

Anna Lith ny chefredaktör på Folkbladet

 Klockan 13.00 idag blev det offentligt vem som blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Folkbladet Västerbotten i Umeå.  Det blir Anna Lith, 32 år, som sedan 2009 är nyhetschef på Eskilstuna-Kurirens edition Strengnäs Tidning. Därmed har mitt bolag Utkik Media fullföljt ytterligare en rekrytering av en chefredaktör  inom dagspressen.   
Anna Lith har en bred bakgrund som journalist. Hon har tidigare varit nyhetschef och ställföreträdande ansvarig utgivare för Norran i Skellefteå, redigerare på Expressen och Metro samt reporter på bland annat Dala-Demokraten, Dalarnas Tidningar och Sveriges Television i Falun och Gävle. 
Anna Lith kommer efter Daniel Nordström som tidigare i år blev chefredaktör för Arbetarbladet i Gävle. Anna Lith blir chef för en tidning som ägs till 91 procent av Västerbottens-Kuriren, VK, och till 9 procent av VF Intressenter AB. 
Koncernen driver också en omfattande tryckeriverksamhet, ger ut gratistidningar och har därtill en omfattande verksamhet i ett fastighetsbolag. Sture Bergman är koncernchef och Anna Lith kommer som chefredaktör för Folkbladet att ingå i VK:s koncernledning.    
För något år sedan bloggade jag om Folkbladets samarbete med VK.  De bägge tidningarna hade gemensamt sökt och sjösatt en ny modell för ett bra samarbete mellan olika tidningstitlar på en konkurrensort. En viktig process i en tid då alla tidningar möter svåra utmaningar och måste utveckla verksamheten i alla avseenden.
De tvingades tyvärr backa från sin framsynta och intressanta modell då Presstödsnämnden menade att de hade gått för långt enligt de föråldrade reglerna; Folkbladet riskerade att förlora sitt presstöd.  Om några veckor ska den sittande presstödsutredningen lägga fram sitt förslag. Det verkar dessvärre, av det som hittills skrivits om utredningen, inte som om förslaget kommer att underlätta liknande samarbeten.
Genom mitt bolag Utkik Media, som formellt hos Bolagsverket heter Utvalnäs Media- och Kommunikation AB, har jag sedan 2005 på konsultbas arbetat som rådgivare åt ledningarna för olika medieföretag. 

Rekrytering av mediechefer utgör en stor del av verksamheten. Det har handlat om redaktionschefer, vd och oftast chefredaktörer, bland annat tidigare till Corren, Norran, Arbetarbladet, Östersunds-Posten, Upsala Nya Tidning, Smålands-Tidningen, Hälsinge-TidningarAllehanda Media, Norrländska Socialdemokraten och andra medieföretag.
Uppdaterad 130905 kl 13.45, 14.31, 15.11, 19.01

Länkar:
Fd Norran-chef till Folkbladet - norran.se 130905
Ny chefredaktör på Folkbladet - SVT Västerbottensnytt 130905
Folkbladet får ny chefredaktör - P4 Västerbotten 130905
Ny chefredaktör för Folkbladet - vk.se 130905
Hon blir ny chefredaktör på Folkbladet  - medievarlden.se 130905
Anna Lith ny chefredaktör för Folkbladet - folkbladet.nu 130905

Inga kommentarer: