onsdag 20 februari 2013

Ingen respekt för domen mot ExpressenHovrätten slår fast att Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och två av hans medarbetare begick brott då de i ett reportage visade vad lätt det var att få tag på ett illegalt vapen i Malmö. Det är svårt att känna respekt för beslutet. Domen är baserad på ett åtal av en åklagare som mejlat till polisen att han ”skulle snickra ihop brottsmisstankar” mot journalisterna och att förhören med dem nog skulle innebära ”en massa snack”. Otroligt oseriöst!
Förtroendet för rättsväsendet är generellt sett tämligen begränsat på grund av polisens dåliga siffror för uppklarade brott, poliser som inte syns ute i samhället och som inte kommer då man ringer och behöver hjälp. Fusket med  ”pinnar och blås” inom trafikpolisen icke att förglömma.
Inte blir synen på rättsväsendet bättre då man vet att en åklagare funderade på om det kunde vara brottsligt av överbefälhavaren, ÖB, att säga sanningen om försvarets bristande förmåga. Jösses! Dessbättre kom han till sist ändå fram till att inte inleda en förundersökning.
Det finns många exempel på hur rättsväsendet i allmänhet och polis och åklagare i synnerhet får alltmer kritik. Leif GW Persson är inte nådig i sin initierade och bedömning av polisen, en kritik som kompletteras av över landet återkommande upprörda artiklar och tv-inslag om rättsväsendets bristande förmåga. Polisen som inte kommer, domslut som man inte förstår och jävsituationer i rättegångar. För att inte tala om allt kring Thomas Quick, alias Sture Bergwall….
Så ser det ut och jag tror inte att det bristande förtroendet förbättras av denna dom. Hovrätten över Skåne och Blekinge har fullföljt tingsrättens, åklagarens och polisens ansträngningar att förvandla tre journalister med goda syften till brottslingar trots att de helt klart saknas brottslig uppsåt. Varför?
Handlar det om journalistförakt? Kanske. Det är ju annars ganska obegripligt att en handling som få ser som ett brott, ändå av rättsväsendets professionella företrädare upphöjs till brott. Det är därför svårt att befria sig från misstanken att mediernas kritiska inställning till myndigheternas bristande förmåga att hantera brottsligheten i Malmö påverkat saken. Faktiskt!
Jag hoppas att målet kan föras vidare till Högsta domstolen. Bortsett från ovanstående synpunkter är det ju också obegripligt om inte den juridiska prövningen slutgiltigt kan ta hänsyn till att det om knappt två veckor i Sverige införs en vapenamnesti då det Expressens medarbetare gjorde utan brottslig uppsåt definitivt inte skulle ha lett till åtal och fällande dom.
Därmed blir domen helt obegriplig.
UPPDATERAD  

Länkar:
Kommentarerna - och läs domen - Thomas Mattsson i Expressen 2013-02-19
Oacceptabel dom mot Expressens medarbetare - Utkiksbloggen 2012-05-19
En rättegång i Oslo och en i Malmö - Utkiksbloggen 2012-04-16
Åklagaren som planerade att snickra ihop brottsmisstankar mot Expressen -  Thomas Mattsson i Expressen 2011-12-28

Inga kommentarer: