onsdag 15 augusti 2012

Gunilla Kindstrand ny chefredaktör för Hälsingetidningar


Gunilla Kindstrand blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Hälsingetidningar. Hon kommer närmast från Gefle Dagblad där hon är kulturredaktör. Tidigare har Gunilla Kindstrand varit bland annat kulturredaktör på Arbetarbladet och programledare för flera program i Sveriges Television, däribland litteraturprogrammet Röda Rummet.  Gunilla Kindstrand tillträder sitt nya jobb den 17 september.
Hälsingetidningar ger ut fyra dagstidningar, Hudiksvalls Tidning, Ljusdals-Posten, Ljusnan och Söderhamns-Kuriren. De görs av samma redaktion med en och samma chefredaktör och utgivare, men med en bibehållen lokal förankring.
Alla tidningstitlarna har sina egna nyhetschefer på de fyra utgivningsorternas lokala redaktioner. Jag har tidigare berört Hälsingetidningars intressanta organisation, dels på min blogg, dels i tidskriften Liberal Debatt.  Hälsingetidningar ägs av MittMedia.
Utöver dagstidningarna omfattar Hälsingetidningar också ett antal gratistidningar samt sajten helahälsingland.se. Gunilla Kindstrand blir chefredaktör och ansvarig utgivare för samtliga titlar efter Daniel Bertils som utsetts till redaktionell produktionschef för hela MittMedia.    
Gunilla Kindstrand är uppväxt i Östergötland, men sedan många år starkt förankrad i Hälsingland. Hon har varit verksamhetsansvarig för dåvarande Stiftelsen Helsingegården och engagerad i Folkteaterns projekt vid Träteatern i Järvsö där hon då också var bosatt. Hon bor numera i Hudiksvall varifrån hon har pendlat till jobbet på Gefle Dagblad där hon började förra sommaren.
Innan dess har hon under ett antal år genom sitt aktiebolag arbetat med kvalitets- och organisationsfrågor inom kultursektorn, men också  haft uppdrag som producent, föreläsare och fackboksförfattare. Hon har länge varit anlitad som intervjuare och moderator under seminarier både på Bokmässan och i Almedalen och i många andra sammanhang.
Gunilla Kindstrand är ordförande för Hälsinge Akademi och har erfarenhet av en lång rad uppdrag för bland annat högskolor, museer och myndigheter. Hon har varit producent på Hälsinglands museum, projektledare för Fiber Optic Valley samt ordförande för Statens kulturråds referensgrupp för bidrag till kulturtidskrifter. 2000 var hon  ordförande i juryn för Augustpriset rörande skönlitteratur. Gunilla Kindstrand  har själv fått Aftonbladets Axel Liffner-pris 1997 och Karin Gierows pris från SvenskaAkademin 2002.
Rekryteringen av chefredaktör till Hälsingetidningar är den tredje rekryteringen mitt bolag Utkik Media gör på uppdrag av MittMedia; tidigare har jag rekryterat chefredaktörer till Östersunds-Posten och Allehanda Media som ger ut Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda.
Jag har därutöver rekryterat chefredaktör och vd till Upsala Nya Tidning och chefredaktörer  och ansvariga utgivare till bland andra Corren, Norrländska Socialdemokraten, Smålands-Tidningen och Norran.  Genom mitt bolag Utkik Media är jag också rådgivare åt tidningsledningar rörande både löpande verksamhet, medieutvecklingen och strategifrågor.

Inga kommentarer: